Berat 10-8-24
11 augustus 2024 - Berat, Albanië
Vanmorgen laten we het strand van Sarande achter ons en gaan we naar Berat. Een stadje meer in het binnenland en dus weer door de bergen. Al moet gezegd worden dat de wegen ernaartoe prima zijn. We zien hier in het zuiden ook meer politie op de weg. Die staan verscholen achter een boom en houden auto’s aan die te hard rijden of mallotig inhalen, dus ze hebben genoeg te doen!
Als ze iemand willen laten stoppen steken ze een bordje omhoog. Zo een als opa had in de film flodder als treinmachinist met aan de ene kant rood en de andere kant groen alleen zijn beide kanten rood. Het is een koddig gezicht.
na een route van 3 uur moeten we nog even tanken. De tankstations zijn hier allemaal nog bemand! Het wordt voor je geregeld! En dan rijden we weer via slingerweggetjes naar Berat.
De auto kunnen we gewoon langs de hoofdstraat zetten en dan haalt de eigenaar van het huis wat we gehuurd hebben ons op en brengt ons naar het huis. Weer een prima lokatie, al is het met roltassen wat lastig over smalle kleine ongelijke stenen weggetjes.
We maken een wandeling door de oude stad. Er zijn 2 oude wijken Mangalem en Gorices die tegenover elkaar liggen met de rivier Osum ertussen. Een mooie brug verbind deze wijken. Een brug die al gebouwd is in de 18e eeuw en in 1922 is hersteld. Het zijn prachtige wijken met smalle steegjes en Ottomaanse huizen . De bouw van deze huizen is de reden voor de bijnaam van de stad: de stad van 1000 ramen. In de avond als het verlicht is ziet het er ook geweldig uit. We lopen in Mangalem via de kleine straatjes naar boven, dat is een hele uitdaging bij een gevoelstemperatuur van 40 graden! Maar het is het waard. Gelukkig een cafeetje bovenaan voor het rehydreren! En dan te bedenken dat we morgen het kasteel willen bezichtigen maar die ligt nog 3x zo hoog!!
We wandelen verder door het stadje maar het is er heel rustig, waarschijnlijk door de warmte. We gaat eten in een restaurantje in Gorices waarbij we buiten zitten en uitkijken op de 1000 ramen van Mangalem. Een prachtig plaatje en wanneer het donker wordt ziet het er sprookjesachtig uit. We tafelen met heerlijke voorgerechten van gegrilde groente, salade en brood met tzaziki en yoghurtsaus. En hoofd het traditionele gerecht Byrzek ( filodeeg met kaas en ei) , pasta en gegrilde kip. Bijzonder is wel dat ze de gerechten allemaal tegelijk opdienen, dus je zit nog aan de voorgerechten en dan komen de hoofdgerechten al. Dus een tafel vol met lekkere gerechten.
Inmiddels is de temperatuur aangenaam en is het druk op de boulevard, we settelen ons bij een cocktailbar en genieten na van een gezellige dag met verschillende cocktails ( en ja grootvader, natuurlijk een mocktail voor merel😁). Aan het eind van de straat is een soort festival terreintje met rijen van tafels, allemaal biertentjes en een podium waar een Albanese zanger staat mee te zingen met een bandopname maar ongeveer alle 60000 inwoners van de stad zijn daar!
de dames trekken gelijk de aandacht van een groepje Albanese jongens die ze van top tot teen staan te bekijken totdat ze schrikken als ze zien dat wij erachter staan, heel grappig.
We taaien af, hebben behoefte aan een lekkere douche en dan lekker slapen.
Morgen naar de waterval en het kasteel.

Al die raampjes ‘s avonds moet fascinerend zijn.
Nog even genieten.